Definitief einde aan kosten voor roaming in de EU

roaming eu mobiel internet kpnRuim twee jaar nadat het Europees Parlement heeft besloten om kosten voor roaming af te schaffen is er nu een akkoord. Het komt er op neer dat je voor bellen, sms’en en mobiel internet in de EU hetzelfde tarief betaalt als in Nederland. In het eerdere plan werd dit beperkt tot een periode van 90 dagen. Maar na vele negatieve reacties is dat plan is nu volledig van de baan.

Je kunt je belminuten, sms’jes en mobiel internet nu dus in de hele EU gebruiken zonder extra kosten. De nieuwe plannen voor roaming in de EU gaan in op 15 juni 2017. Dit betekent dat je voor slecht 3,2 cent kunt bellen in de EU. Een sms versturen kost vanaf dan nog slecht 1 cent. De prijs die is vastgesteld voor mobiel internet is maximaal €7,75. Dit betreft het bedrag dat providers onderling moeten betalen.

Wat betalen providers voor roaming?

Het maximale bedrag dat providers elkaar in rekening kunnen brengen is dus iets minder dan €8 per GB. Voor kleinere providers zoals bijvoorbeeld KPN kan dit een probleem opleveren. KPN is namelijk alleen actief op de Nederlandse markt. In een gesprek met Radio 1 gaf KPN topman Eelco Blok aan dat de kosten voor roaming worden begroot op €30 miljoen.

In hetzelfde gesprek zei Blok dat KPN de kosten voor mobiel internet voorlopig niet gaat verlagen. Vorige maand was T-Mobile de eerste die kwam met een bundel voor onbeperkt mobiele data in Nederland en de EU. Tele2 reageerde hier als eerste op door de bundels voor mobiel internet te vergroten.

Schrijf een review over de Definitief einde aan kosten voor roaming in de EU