Europese Commissie trekt wetsvoorstel data-roaming weer in

Europese Commissie roaming internet buitenland providerVorige week heeft de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker het voorstel voor goedkoper internetten in het buitenland weer ingetrokken. Providers en de Europese Commissie praten al jarenlang over dit hoofdpijndossier. En met deze recente ontwikkeling lijkt er nog geen oplossing in zicht. Wel heeft de Europese Commissie laten weten dat het binnenkort met een nieuw voorstel komt voor data-roaming.

In het ingetrokken voorstel stond te lezen dat consumenten tot 90 dagen lang gebruik mogen maken van internet in het buitenland via het netwerk in het thuisland. Dat zou betekenen dat consument gedurende die periode gebruik kunnen maken van mobiel internet in het buitenland voor hetzelfde tarief als in Nederland. Het probleem is dat de grote Europese providers deze periode te lang vinden. Ze denken dat het veel geld gaat kosten omdat consumenten meer gebruik gaan maken van internet in het buitenland als de tarieven worden verlaagd.

In eerste instantie was het plan om de roamingkosten helemaal af te schaffen. Maar hier zijn de providers niet mee akkoord gegaan omdat ze dan veel inkomsten mislopen. Daarom is er een constructie bedacht met een fair use policy van 90 dagen voor data roaming. Telecomproviders vinden deze periode te lang terwijl consumentenorganisaties deze periode juist te kort vinden. Voorlopig is het dus wachten op een nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie.

Schrijf een review over de Europese Commissie trekt wetsvoorstel data-roaming weer in