Overheid stelt landelijke dekking mobiel internet via 5G verplicht

mobiel internet 5g netwerk 4g nederland dekkingMinister Henk Kamp heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat een landelijke dekking voor 5G wordt verplicht. In de brief zegt hij dat snel mobiel internet een basisbehoefte is. Voor zowel consumenten als de zakelijke markt is een landelijke dekking essentieel. Zonder deze voorwaarde zou de economie stagneren. Op dit moment wordt mobiel internet via 5G getest in de provincie Groningen. Noord-Groningen is één van de gebieden in Nederland waar het bereik nog niet optimaal is.

De dekking van het huidige 4G-netwerk in Nederland is 99%. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Hiermee behoort het Nederlandse mobiel internet via 4G  tot de top van de wereld. Om de dekkingsgraad naar 100% te tillen moeten alle bewoonde gebieden beschikken over snel mobiel internet. Dat wil de overheid realiseren door landelijke dekking voor het nieuwe 5G te verplichten. Dit betekent dat er overal in Nederland minstens één netwerk voor 5G beschikbaar moet zijn.

Sneller mobiel internet in Nederland

Het nieuwe 5G-netwerk moet in de toekomst het huidige 4G gaan vervangen. De nieuwe variant biedt zeer snel mobiel internet dat honderden keren sneller is dan 4G. Er zijn nog geen exacte snelheden bekend naar aanleiding van de test in Groningen. In theorie zou het netwerk een snelheid kunnen ondersteunen van 1.25 Gigabyte per seconde. De verwachting is dat 5G in de loop van 2020 beschikbaar is voor consumenten en de zakelijke markt. Bij de veiling van het netwerk  wordt een dekkingsgraad van 100% dus een belangrijke voorwaarde.

Schrijf een review over de Overheid stelt landelijke dekking mobiel internet via 5G verplicht