Nieuw 5G-netwerk wordt getest in Noord-Groningen

5g mobiel internet groningen test netwerkDe regio Noord-Groningen krijgt als eerst de beschikking over het nieuwe 5G-netwerk. Vorige week is er een contract getekend tussen de verschillende initiatiefnemers en het ministerie van Economische Zaken. Het project heet 5Groningen en wordt ondersteund door het ministerie Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen. Het project is uniek want de provincie Groningen is het enige landelijke gebied waar het snelle 5G-netwerk zal worden getest.

Nederland heeft op dit moment één van de beste netwerken voor mobiel internet. Er is gekozen voor de regio Noord-Groningen omdat er veel ruimte is en omdat er zich veel innovatieve bedrijven bevinden. Naast de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen houden ook de organisaties TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe zich bezig met duurzaamheid en energie. De eerste tests met het snelle netwerk voor mobiel internet zullen nog dit jaar plaatsvinden op het Zernike-complex van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is de ontwikkeling van het 5G-netwerk van grote waarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Door de tests in Nederland uit te voeren kan de regio Groningen alvast kennis maken met supersnel mobiel internet. Het is de bedoeling dat het 5G-netwerk voor mobiel internet in 2020 voor iedereen beschikbaar is.

Schrijf een review over de Nieuw 5G-netwerk wordt getest in Noord-Groningen