TU Eindhoven krijgt €3 miljoen voor ontwikkeling 5G-netwerk

mobiel internet 4g 5g netwerkEen internationaal team van onderzoekers dat onder leiding staat van de Universiteit Eindhoven heeft een beurs ontvangen van 3 miljoen euro. Het team heeft de beurs ontvangen als ondersteuning bij de ontwikkeling van de draadloze technieken voor het nieuwe 5G-netwerk. Verder werken ook de bedrijven Ericsson, NXP en Orban Microwave Products en de universiteiten van Göteborg (Zweden) en Leuven (België) mee aan dit project dat de naam SILIKA heeft gekregen.

Omdat het gebruik van mobiel internet nog steeds stijgt wordt verwacht dat het 4G- netwerk op den duur niet meer voldoet. Zo wordt bijvoorbeeld verwacht dat de capaciteit, de hoeveelheid data die het netwerk aankan, op den duur niet meer toereikend is. Met de komst van het nieuwe 5G-netwerk zal de capaciteit van het netwerk 1000 keer groter zijn. Ook moeten snelheden voor mobiel internet tot 10Gbit/s mogelijk zijn.

Het team van onderzoekers gaat zich vooral bezighouden met antennes die signalen aankunnen van 30GHz. Deze nieuwe antennes zijn nodig omdat de snelheid van mobiel internet via het 5G-netwerk tot 100 keer sneller moet worden. De antennes die gebruikt worden voor het 4G-netwerk verwerken signalen tot 3GHz. Ook gaan ze werken aan de ontwikkeling van een basisstation waarbij tot duizend antennes kunnen samenwerken zodat een grote variatie in signalen mogelijk is.

Schrijf een review over de TU Eindhoven krijgt €3 miljoen voor ontwikkeling 5G-netwerk