De verschillen en overeenkomsten tussen 4G, 4G+, 4.5G en 5G-netwerken

mobiel internet 4G 5G dongel MiFi netwerk Via ons e-mailadres kregen we een aantal vragen binnen over de verschillende internetsnelheden. Want de snelheid van mobiel internet heeft ook invloed op het gebruik van een dongel en MiFi. Wat is nu precies het verschil tussen 4G, 4G+ en 4.5G? En 5G is nu ook in ontwikkeling.

Om de verschillen uit te kunnen leggen moet er eerst onderscheid worden gemaakt tussen  4G, 4G+ en 4.5G aan de ene kant en 5G aan de andere kant. Hierbij betekenen de verschillende varianten van 4G vierde generatie, en staat 5G voor vijfde generatie.

4G, 4G+ en 4.5G

De verschillende vormen van 4G verschillen van elkaar door het gebruik van het aantal frequentiebanden. Zo wordt er bij 4G-internet gebruik van één frequentieband, terwijl er bij 4G+ en 4.5G gebruik wordt gemaakt van respectievelijk twee en vier frequentiebanden. In theorie kan er een hogere internetsnelheid worden gehaald wanneer er meer frequentiebanden worden gebruikt, dit geldt ook voor een dongel en MiFi. Maar dit is alleen mogelijk als je smartphone beschikt over de software die 4G+ of 4.5G ondersteunt. De termen 4G+ en 4.5G zijn toch vooral marketingtermen terwijl 5G dus een volledig nieuw netwerk wordt.

Morgen zal er in een nieuw blogbericht dieper worden ingegaan op de nieuwe generatie 5G-netwerken.

Schrijf een review over de De verschillen en overeenkomsten tussen 4G, 4G+, 4.5G en 5G-netwerken