KPN wijst op mogelijke vertraging uitrol 5G door AIVD en MIVD

kpn 5g KPN waarschuwt dat de ontwikkeling van het 5G netwerk in Nederland gevaar loopt. De provider uit deze zorgen in een reactie op een nota van minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ). De Europese Commissie heeft voor de uitrol van het 5G netwerk in Europa de 3.5 GHz frequentieband aangewezen. Deze frequentie is in Nederland bijna volledig bezet door het ministerie van Defensie. Volgens KPN is het onwenselijk als Nederland kiest voor een andere frequentieband omdat dit kan leiden tot storingen.

Inlichtingendiensten zitten 5G in de weg

De 3.5 GHz frequentieband wordt momenteel gebruikt door de AIVD en de MIVD. Zij gebruiken de hoge frequentie voor communicatie tussen satellieten van het afluisterstation in het Friese Burum. Momenteel staan geen plannen in de nota om de frequentieband vrij te maken voor de uitrol van 5G. Wel geeft het ministerie van EZ aan dat het in 2020 wil gaan praten met het ministerie van Defensie. KPN vindt dat dit te lang duurt en is bang dat Nederland achterstand oploopt ten opzichte van andere Europese landen.

3.5 GHz frequentie biedt hoogste snelheid

Het huidige contract tussen de ministeries van EZ en Defensie loopt nog tot 2026. De introductie van het 5G netwerk in Europa staat gepland voor 2020. KPN geeft verder aan dat andere Europese providers geen probleem hebben met het verkrijgen van de frequentie bij hun overheden. EZ overweegt nu om andere frequenties te gaan veilen voor de uitrol van 5G. Maar KPN geeft aan dat de 3.5 GHz frequentie essentieel is om de hoogste mogelijke snelheid te halen. Volgens een woordvoerder van EZ worden de zorgen van KPN serieus genomen en volgt er binnenkort een gesprek.

Schrijf een review over de KPN wijst op mogelijke vertraging uitrol 5G door AIVD en MIVD