Info

Algemene dongel informatie
De officiele betekenis van een dongel, in het Engels “dongle” is een apparaat (lees: hulpmiddel) waarmee je kan communiceren tussen 2 apparaten. Doordat KPN in 2007 de “dongel” introduceerde, een internetstick waarmee je mobiel internet van KPN kan ontvangen heeft het begrip dongel in Nederland eigenlijk deze betekenis gekregen. Nu gebruiken ook andere aanbieders zoals T-mobile, Simyo en Vodafone deze naam voor hun mobiele internetstick.

Een dongel is dus een eigenlijk ook een hulpstuk, in dit geval een USB stick met SIM-kaart ingang, waarmee je overal in Nederland of in het buitenland kan internetten. Tegenwoordig zijn alle moderne apparaten wel uitgerust met een USB ingang zodat je gemakkelijk met behulp van een dongel met bijvoorbeeld een laptop online kan. Ideaal voor als je bijvoorbeeld op de camping bent, in de trein zit etc.

Dongel i.c.m abonnement
De meeste mobiele internet providers werken vaak met een mobiel internet abonnement waarbij je een vooraf ingestelde downloadsnelheid en downloadlimiet hebt. Het nadeel hiervan is alleen vaak dat je als je over je datalimiet heen zit je betaald per overschreden MB (eigenlijk net zoals belminuten bij mobiel bellen). Daarnaast weten veel mensen vaak niet hoeveel MB ze nou echt per maand nodig hebben en vinden het hierdoor lastig te bepalen welk abonnement ze nodig hebben.

Voor dit probleem heeft KPN de “MB gebruiksmeter” bedacht, hiermee kan je vooraf inschatten hoeveel MB je ongeveer per maand nodig hebt. Als je niet zo heel veel online bent kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een prepaid dongel aan te schaffen.

Prepaid dongel
Een prepaid dongel werkt eigenlijk hetzelfde als prepaid bellen. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je gebruik maakt van mobiel internet. Je kan online je webtegoed opwaarderen en vervolgens kun je direct online. Zodra je tegoed op is stopt je internet, hiermee voorkom je extra maandelijks kosten.
>> Meer info over prepaid dongel